Ako a čo varíme

Mexiko
QUESADILLA
Ide o pšeničnú alebo kukuričná placku, pôvodom z Mexika, odkiaľ ju k nám priviezli španielski moreplavci a kolonizátori.  Základ náplne tvorí syr, zelenina a mäso. Typickými prílohami sú kyslá smotana, paradajková salsa a ,,gacamole” (avokádový dip).
quesadilla2
TORTILLA
Tortilla je druh tenkej chlebovej placky z jemne mletej pšeničnej alebo kukuričnej múky, ktorá po zavinutí slúži ako základ pre zmes rôznych prísad. V Mexickej kultúre ide prevažne o mäso, zeleninu, fazule a salsu, spolu s ktorými dáva, podľa spôsobu prípravy, vzniknúť pochúťkam ako tacos, burritos či tostadas.
quesadilla
Ázia

TEMPEH

Tempeh je sójový výrobok na báze veľmi kvalitnej sóje, cielene kultivovaný kultúrou Rhizopus oryzao – plieseň. Je bohatý na bielkoviny, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamíny radu B1, B2 … B12 a kyselinu listovú. Ide vlastne o sojový syr, niečo ako hermelín. Veľmi obľúbený je na ostrove Jáva, kde je hlavným zdrojom proteínu. Používa sa hlavne vo vegetariánskej kuchyni ako náhrada mäsa. V našom bistre si ho môžete pridať do woku alebo ho používame na denné menu. V piatok je vždy wege.
VARENIE VO WOKU
foto-wok